Toepassen van teddy coaching:

Teddy coaching is voor kinderen (vanaf 4 jaar) en volwassenen die moeilijkheden ervaren met communicatie en het moeilijk vinden om over gevoelens te praten. De teddybeer zal de communicatie makkelijker maken omdat het contact niet direct met een (ander/vreemd) persoon is. De persoon die dit pluspakket neemt hoeft de coach niet in de ogen aan te kijken, wat het gemakkelijker maakt om te communiceren. Het verhaal zal vertelt worden tegen de teddybeer in plaats van direct tegen de coach. De coach is wel aanwezig en luistert aandachtig naar de cliënt en maakt aantekeningen.

De coach stelt begint de vraag met: kan jij of wil jij de beer vertellen/meer informatie geven…(vraag).

Dit zorgt ervoor dat er geen direct contact zal zijn met de coach en dat de cliënt met minder moeite/spanning zijn of haar verhaal kan vertellen.

De coach zal aan de cliënt vragen wat hij/zij fijn vind waar de coach zal zitten. Dit kan zijn: voor de cliënt, naast de cliënt, achter de cliënt of een andere ruimte in de kamer waar de coaching plaats vindt, zodat de coach wel kan mee luisteren, aantekeningen kan maken en de vragen kan stellen die nodig zijn voor de onderliggende informatie.

De songtekst.

Het verschil de maatschappelijke songtekst coaching en de teddy coaching zit hem in de verwerking momenten. Tijdens de maatschappelijke songtekst coaching zal de verwerking toegepast worden doormiddel van het schrijven van de songtekst. Bij de teddy coaching zal de verwerking het gesprek zijn met de teddybeer. Iemand die erg gesloten is, kan zijn of haar verhaal kwijt, wat eerder moeilijk is geweest. Wanneer er meer nodig is voor de verwerking, zal er gekeken worden naar de mogelijkheden die ik kan toepassen.

Wanneer de cliënt de songtekst samen wilt schrijven vertelt de cliënt zij of haar vertaal aan de teddybeer vertellen waarover hij/zij wilt dat de tekst over gaat. Wat verschillende rijmwoorden zijn en mogelijk ook de melodie. Samen zal de tekst geschreven worden, zolang de cliënt zich er niet goed genoeg bij voelt om direct te communiceren met de coach, zal het schrijven van de songtekst ook via de teddybeer gedaan worden.

Het is bij de teddy coaching ook mogelijk het nummer door de coach te laten maken. Dit zal dan buiten de afspraken plaats vinden. De coach haalt dan informatie uit het verhaal dat de cliënt aan de teddybeer vertelt. De coach zal aandachtig luisteren en genoeg verdieping krijgen over het verhaal, om her verhaal van de cliënt zo exact over te brengen als hoe hij/zij dit voelt. Voorafgaand van elke afspraak zal een planning gemaakt worden met de vragen die van belang zijn voor de songtekst en vragen om meer duidelijkheid te scheppen over de situatie voor de cliënt zelf. Hier zitten wel extra kosten aan verbonden. Zie de tarieven voor meer informatie hierover.

Wanneer de cliënt zich genoeg op zijn of haar gemak voelt om te communiceren zonder teddybeer, dan kan dit aangegeven worden. De teddybeer zal dan nog steeds aanwezig zijn tijdens de afspraken, zodat wanneer de cliënt daar behoefte aan heeft, deze mogelijkheid er altijd zal zijn.